
Ostatnio coraz częściej można usłyszeć o tzw. “żywej wodzie” – co to jest i czy faktycznie jest takie zdrowe? Woda “żywa” to woda alkaliczna, zjonizowana. Według swoich zwolenników taka woda ma niezwykłe właściwości – ma dużo wolnych elektronów i jest zbudowana analogicznie do płynów w ludzkim organizmie. Dzięki temu ma chronić przed większością chorób, ale czy ma to naukowe podstawy?
Jakie właściwości ma żywa woda?
Zjawisko wody „żywej” oraz „martwej” odkryto w latach 60., kiedy podczas badań zauważono, że roztwór podczas elektrolizy dzieli się na dwie frakcje – kwaśną i alkaliczną. Osoby zainteresowane wodą żywą przekonują, że posiada ona wiele pozytywnych właściwości – zawiera liczne antyoksydanty, ma oczyszczać organizm z toksyn i dodawać energii. Dodatkowo poprawia pracę układu krążenia, układu odpornościowego i pokarmowego. Żywa woda ma mieć też pozytywny wpływ na skórę, utlenienie krwi i samopoczucie. Najwięcej osób skłania się do spożywania wody żywej z powodu jej wpływu na niszczenie komórek nowotworowych, co byłoby zbawieniem dla wielu osób.
Skąd brać żywą wodę?
Żywą wodę można zakupić w formie gotowej albo można zainwestować w specjalne urządzenia do jonizowania wody – jonizatory i strukturyzatory. Istnieje wiele pozytywnych opinii o działaniu żywej wody na organizm, zarówno wśród polskich zwolenników tego zjawiska, jak i na całym świecie. Świat naukowy nadal waha się co do faktycznej roli żywej wody, ale z pewnością nie jest to produkt, który może zaszkodzić, więc dlaczego nie spróbować?
Najnowsze komentarze